Over

Natuur en techniek hebben mij van jongs af aan bezig gehouden. Ik wilde alles weten, over alle verschillende beesten. Eindeloos veel boekjes over dieren heb ik geleend in de bibliotheek, en alle natuurdocumentaires op tv wilde ik zien. In de tuin ving ik zweefvliegen en vlinders, en als we gingen zwemmen in een meer, ving ik kleine visjes met een netje.

Thuis hadden we witte muizen als huisdier, die wel eens ontsnapten. Om die weer te vangen bouwden mijn zus en ik vallen van lego. Even achter de prullebak zetten, en de muis was zo weer gevangen! Later maakte ik allerlei soorten valletjes van gaas en hout. Ik wilde uitvinder worden, en muizevallen zijn een favoriet onderwerp voor uitvinders. Vanaf een jaar of zeven ging ik naar de handenarbeidschool waar ik naar hartelust kon knutselen. Zes jaar lang ben ik daar elke week heengegaan.
Tom Heslinga
Op mijn negentiende leerde ik de Nederlandse Jeugbond voor Natuurstudie kennen, en kwam ik er voor het eerst achter, dat er veel meer mensen waren die zo geïnteresseerd waren in de natuur. Bij de NJN werden natuurlijk ook muizen gevangen. Met veel meer live-traps dan ik tot dan toe had gemaakt.

Wat me vooral verbaasde was de enorme prijs per live-trap. En dat terwijl de budgetten voor een natuurorganisatie als de NJN toch beperkt waren. Ik kon nauwelijks geloven dat een goede live-trap niet goedkoper te krijgen was. Na eindeloos zoeken kwam ik tot de conclusie dat er echt niets op de markt was, dat betaalbaar en goed was. Ook de vallen die gebruikt werden bij de NJN hadden kwetsbare onderdelen, en werden soms stuk geknaagd. Met adviezen van mensen van de NJN en Johannes Regelink, vanaf het begin een goede klant, heb ik een nieuwe live-trap ontwikkeld, en in 2004 heb ik ‘Heslinga Traps’ opgericht.

Op dat moment studeerde ik werktuigbouwkunde. Op de opleiding kon ik de werkplaats gebruiken om gereedschappen te maken voor de live-traps, en van mijn leraar bedrijfskunde kreeg ik adviezen over het opzetten van een bedrijf. Toen ik het bedrijf oprichtte twijfelden veel mensen of een klein bedrijf in muizenvallen succes kon hebben , maar de vraag naar mijn live-traps bleek al snel veel groter dan ik zelf ooit had verwacht. Zo kon elke productieserie groter worden.

Na mijn opleiding was fulltime werken voor mijn bedrijf dan ook een logische keuze. Op dit moment bestaat een productieserie uit enkele duizenden vallen, en kunnen de live-traps uit voorraad geleverd worden. De uitdaging om te blijven innoveren en de vrijheid van een eigen bedrijf maken het voor mij de beste baan die ik kan bedenken.